Portræt af Charles Nkomo

Charles Nkomo, født i Bulawayo, Zimbabwe i 1974, er en abstrakt ekspressionistisk kunstner. Efter at have forladt skolen i 1993 studerede han på Mzilikaze Craft Centre i Bulawayo, hvor han specialiserede sig i kunst. Herefter blev han fast kunstner på Nationalgalleriet i Bulawayo. Nkomo nyder at male typiske afrikanske landsby scener, landskaber med huse og bygninger og landskaber, samt afrikanske kvinder på markerne, hvor mange af dem går på vej til bestemte destinationer, som det er typisk i deres hverdag. Til dette tilføjer Nkomo altid sin unikke og specielle blanding af lyrisk farvede abstraktioner, som er typisk og skildrende for hans stil.

Som hans arbejde har udviklet sig gennem årene ser man, at forøgede farver og mere fremtrædende og elegante abstraktionslinjer er begyndt at krybe ind i hans mere figurative værker, selv om sammenfaldet af figurer og abstraktioner stadig fortsætter i alle hans nutidige værker. Nkomo skildrer den menneskelige figur med en neo-ekspressionistisk stil og søger i sin historie og samtid efter emne og inspiration, der omfatter hans hjemegns kultur og mennesker. Nkomos maleri har i sig en vis magt, der udtrykkes gennem enkelhed og lokal charme.

Kendetegnende for Nkomos stil er aggressiv børsterarbejde og strategisk placeret højnøglefarver på hans yndlingsmedium: olier eller akryl på lærred. Nkomo’s lærred virker legende let udført, men skjuler en omhyggeligt planlagt proces. Hans færdige værker tager et klassisk farvefeltmaleri, illustreret i hans gengivelse af landsby scener, afrikanske damer og landskaber – alle er typiske scener befolket af samiske afrikanske grupper fra det pågældende område.

Nkomo har hurtigt opnået international anerkendelse som kunstner, og hans malerier er i øjeblikket udstillet i mange gallerier og private boliger over hele verden, såvel Europa og USA. Han er på vej til at blive et stort navn indenfor moderne og abstrakt afrikansk kunst, og hans nytænkende fortolkning af hans del af verden er sikker på at tiltrække kunstinteresserede også i fremtiden. Nkomo har også fået til opgave at male fantastiske vægmalerier for mange Zimbabwes organisationer og virksomheder.

Her i Galleri MyTrunk har Charles Nkomo allerede indtaget pladsen som en af vores allermest populære kunstnere. Hans smukke farver og motiver har vist sig at passe rigtig godt ind i den skandinaviske stil og smag.

” For me art is a process of discovery creating situations opportunities as an artist thats how i live my life .i do love colour and more prominent and elegant lines of abstraction i have begun to creep into more figurative work .although the coincidence of figures and abstractions still continue well into all of my presents day work.” Charles Nkomo

Spread the love